Поредният цирк около Газа


Поредната постановка бе организирана от т.нар. Движение за Освобождение на Газа – Свободната Флотилия са група кораби, плаващи под турски, британски, ирландски и гръцки флаг. На борда според организаторите са 10,000 тона хуманитарни провизии. Въпросният проект бе отразен от повечето световни медии, в долният клип можете да видите репортаж и интервю с участник.

По стар обичай не се отрази израелската гледна точка. За сметка на това часова наред по различните телевизии всякакви активисти изнасят цели лекции за Газа. Телевизии като саудитската CNN не си правят труда да споменат, че всяка седмица по сушата влизат 15,000 тона хуманитарна помощ (на северната граница между Израел и Газа).

На снимката се виждат камиони с хуманитарна помощ на границата с Газа. Организаторите на гореспоменатото движение са поканени да разтоварят корабите си в Ашдод, израелски град с голямо пристанище на 25км от Газа. Защо организаторите не искат да го направят си остава „тайна“. Защо световните журналисти от CNN, BBC и EuroNews не им задодоха този въпрос също си остава „тайна“. Ако целта на това мероприятие бе наистина да се внесат суровини – храна, вода, лекарства и прочее, в Газа то най-ефективният начин би било да се купят от най-близкото място. Така разходите по транспорта ще са минимални. Това може да е Израел, Йордания или Египет. По този начин и пратените суровини ще са много повече на същата цена. Но това не би било особено голяма сензация, не би изисквало участието на стотици про-арабски активисти, журналисти, хора на изкуството и други. Провокация цели по-скоро да се демонстрира контрола на Израел над цялата морска ивица около Газа, отколкото (очевидно) да се достави колкото се може повече храна и други суровини в ивицата. Преекспонирането е запазена марка на подобни групи – няма никакъв проблем тези неща да се пратят по суша и стотици тирове го правят. Далеч по-ефектно (не ефективно) се оказва обаче позицията „те не ни пускат, ние ще ги предизвикаме“.  В днешно време се това е печеливша формула за рейтинг. Тъжното е, че в Газа хората наистина живеят трудно, а подобни организации използват голяма част от ресурсите си не за да им помогнат, а за да изпълнят определена политическа роля. „Нарушавайки правилата“ те доставят по-малко та жителите на Газа, но ако загърбят тези циркове биха доставили повече.

Ценни ресурси за политически жестове, а не за действия.

7 коментара

  • Да, попаднах на същото нещо преди 10-15 часа. Мнението ми за ал-Джезира като източник за войните в Близкия Изток е същото, каквото е и мнението ми за един съветски източник за Втората Световна Война напечатан през 1950 година.

   Някои неща са позабравени от репортажа. Първо – болшенството от провизиите в Газа идват от тунелите под Рафа (от Египет). Когато не се прекарват оръжия през тях, в мирно време Израел си затваря очите. Интересното е, че Египет има по-твърда позиция по този въпрос, но не съм видял сериозни обвинения към тях от ал-Джезира или правозащитни организации.
   Второ – доставят се по 4кг храна на човек на седмица от Газа от дарения през сухопътни пунктове? Не съм си правил сметката, но да приемем, че е така. Е, и? Еми, да пращат повече, бе, кой ги спира? Както повече от 2,000,000 килограма провизии могат да влизат на ден, със същия успех могат и да са 4,000,000. „Щедростта“ на държавите не зависи от Израел, да отидат да питат ОАЕ, една от най-богатите (според БНП на глава от населението) държави в света защо не праща повече.

   Какво изобщо показва този репортаж? И ако НАИСТИНА тези хора имаха за главна цел да занесат провиции на арабите в Газа, които наистина не живеят добре, то защо този цирк?! Защо е това парадиране? Защо просто не ги доставят по земя? Та това ще е и много по-евтино, със същите пари ще закарат повече храна. Та, все още не разбирам защо го правят, защо е този популизъм… Този репортаж няма много общо с въпроса ми.

   Интересен факт – според Agence France-Presse тунелът на Абу Мохамед, търговец от Газа, е отговарял за 15 тона всеки ден. Според изчисленията на г-н Мохамед средно е прекарвал стока за 12,000 долара дневно. Какво е печелил при тегленето на чертата не ми е ясно, не ме и интересува. Това е един тунел за един ден. Не е засегнат от израелски бомбардировки и си функционира. А тунелите под Рафа са….2….3….стотици?

 1. Фактите се делят на достоверни или не, а не според източника им. Недостоверен източник може да предложи достоверни данни.
  Друго ме притеснява – на официално ниво Израел признава за блокада, за да бъдат наказани „терористите“ и да паднат от власт. Пак на официално ниво Израел твърди, че блокада няма, допускат всичко да влиза в Газа. Ай сиктир тая шизофрения…
  Ооо, натиск срещу Египет съществува и всички, които критикуват израелската блокада на Газа, критикуват и египетската.
  Освен това никой не отрича, че акцията цели и привличането на световното обществено мнение върху проблема.

 2. А за това какво ще кажеш?
  Не е „Джазира“, авторите са израелски адвокат и професор в Принстън:
  http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19407

 3. Мисля, че трябав да си изключително наивен да вярваш, че еднократна помощ в рзамер на няколко хиляди тона хуманитарна помощ ще прмянт коренно живота на повече от милион палестинци.
  Организаторите и участниците не крият, че целта им е е насочване на общественото внимание към “ гетото, затвора, мизерията на Газа и да покажат истинското лице на окупацията. “ Това е цитат от това видео http://www.youtube.com/watch?v=ldVrHcR_iEA&feature=player_embedded#!
  Повече мнения и коментари на участници може да видиш тук http://www.witnessgaza.com/
  –––––––
  Потърсих в интернет какво казва “саудитската телевизия“ по въпроса – за мен статията показва и двете гледни точки http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast/05/30/gaza.protest/
  А видеото, което си дал за пример е от иранска телевизия, предполагам ти си един от малцианата на запад, които следят този канал.
  ––––––––––––
  И последно, твърденията, че няма хуманитарна криза в Газа, което твърдиш не само ти, но и израелското правитлество “There is no humanitarian crisis in the Gaza Strip, Despite Hamas’ war crimes against Israeli citizens and the thousands of rockets fired at Israeli towns, Israel continues to respond in the most humane way possible.“ са истинската трагикомедия според мен.
  Твърдения като тези напълно противоречат на фактите многократно казани не от палестинците, а от Амнести Интернешънъл, Хюман райтс уоч, „Oxfam“, USAID, CHF, UNRWA и десетки други организации.

  • Кой говори за еднократна помощ? За тази Флотилия? Нейната заяване цел е да се праща повече и повече, те са и пращали и преди. Нещо интересно в статията.

   „The boats left European ports in a consolidated protest organized by two pro-Palestinian groups to deliver tons of food and other aid to the Ashod port in Israel, where their cargo will be unloaded and transferred to Gaza.“

   Това просто не е вярно. Те изрично и многократно
   заявяват как искат за закарат тези неща в Газа. Не, не е както Израелското Правителство предлага в Ашдод, а е директно в ивицата. Ако не бях чувал за този проблем и прочета това какво ще науча – тези хора искат да доставят храна в Ашдод и после да я пратят в Газа, а Израел не им дава. За какво си говорим? И къде е гледната точка на двете страни? Къде е гледната точка на Израел, а именно „дайте ги в Ашдод, ще ги проверим, пък после ги вкарайте в Газа“? Не я прочетох. Никой и нищо не ги спира да доставят тези неща, просто по суша по очевидно технически причини.

   Още нещо, може би малко встрани – къде бяха тези групи когато Хамас приватизираха помощи от ООН и ги разпродадоха на оригиналният им получател (който не би трябвало да плаща за тях)? Къде е критиката срещу Хамас ако единствено благосъстоянието на хората е в полезрението им? Или има политически замисъл?

 4. Аз не оспорвам фактите в репортажа на ал-Джезира, те дори не са техни, ползват израелски такива. Избирателното им тълкуване е типично за арабската пропаганда, а и изобщо за всяка уважаваща себе си пропаганда. Пак не разбрах – защо хвърлят вината върху Израел за малкото доставена храна? Да разгледат „щедростта на дарителите“ – както може 2,000 тона на ден, може и 4,000.
  И никой не е казал, че всичко се допуска. Основната идея е да задуши вноса на оръжия в Газа, нещо, което заради Египет няма особен успех до този момент. Къде е шизофренията?
  Натиск върху Египет няма ако изключим мятане на камъни от двете страни на Рафа.

  Ти го наричаш привличане на общественото мнение, аз го наричам глупава провокация.

  Какво да кажа за това? Та това повтаря същите неща? Сещам се за една корекция – примирието беше нарушено от палестински опит за отвличане на и стрелба по израелски войници. Което пък беше последвано от бомбардировки. Ако това беше Шри Ланка нямаше да има вече Хамас, за съжаление Израел е демократична държава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: