Тихия палестински проблем – Ливан и Йордания


ЛИВАН

Близо 400,000 палестинци се намират в 4-милионен Ливан и макар да живеят там от над 60 години (в следствие на войната 1948-1949, повече информация – Палестинските бежанци – друг поглед), те са третирани като чужденци. Липсата им на права и ливанската национална сигурност са близко свързани. Ефект, който е описан от International Crisis Group като „бомба със закъснител”. По време периодични вълни от насилие, палестински екстремисти напомнят на правителството, а и изобщо ливанския народ, че този проблем няма да се саморазреши.

Изненадвайки целия свят на 15 Юни ливанския парламент прие за разглеждане няколко проекто-закона, осигуряващи на палестинците в Ливан основни граждански права. Идеята идва от известния с непредсказуемостта си друзски лидер Уалид Джумблат. От него идва предложението на палестинците да се разреши да притежават имот, да се възползват от социални помощи и да се улесни намирането им на работа. Но в парламента предложенията му срещат силна опозиция и са върнати за едномесечно преразглеждане. Но дори да бъде прието само правото на работа ще бъде историческа стъпка за палестинската общност в Ливан.

На палестинците в Ливан е забранено да работят като лекари, адвокати, да взимат държавнически или административни постове, а до скоро бе забранено да работят като таксиджии и строителни работници. Общо 25 професии са им забранени със закон. Малко от тях получават гражданство, на практика единствено християните, тъй като Ливан е арабската държава с най-голям процент християни, които традиционни имат и голяма сила в политическия живот. Болшинството от палестинците-мюсюлмани обаче са принудени да живеят в определените от държавата лагери/села/квартали. Безработицата сред тях е 2-3 пъти по-висока от тази сред мнозинството. Средния доход на палестинско домакинство в страната е 300$ на месец. При 5-членно семейство това прави по 60$ на месец, докато средната месечна заплата в Ливан е между 500 и 600$ на човек. Статистиката сочи, че палестинците в Ливан получават до 10 пъти по-малко от средното за страната (10% от средното). За сравнение, средната заплата в Израел е 2000$, а средната заплата на израелските араби е 1400$ (според данни на ИЦБ). Което е 70% от средното. Освен това, израелските палестински араби се радват на по-малка детска смъртност, по-дълъг живот, по-висок жизнен стандарт, по-високо и добро образование не само спрямо палестинците в Ливан, но и спрямо всички околни държави. Но въпреки това бедността и отчаянието на палестинците в Ливан рядко намират място в ефира на големите медии.

Фатах ал-Ислям е сравнително млада, ислямистка групировка, която поддържа добри отношения с други регионални организации. Сирийското, ливанското, германското и други правителства посочват контакти на групата с покойния Абу Мосаб ал-Заркаи (терориста-рекордьор в Ирак), с ал-Кайда, както и пряка отговорност в атентатите в Германия, 2006 и Дамаск, Сирия, 2008 (17 смъртни случая). През 2007 година групировката успява да проникне в палестинското селище Нахр ал-Баред, северен Ливан. Следват няколко месеца на насилие, през които умират над 2500 души. Светът обаче не отделя особено внимание, тъй като никой не иска да се намесва във вътрешноарабски конфликти. Макар те да са причина за 95% от смъртните случаи в арабския свят от последните 70 години. Сблъсъците през 2007 в Ливан обаче за пореден път върнаха проблема с палестинците в страната на дневен ред.

ЙОРДАНИЯ

Хашемитското кралство Йордания е историческа част от географската област Палестина. Населението е почти изцяло арабско, но съществува регионално-родово разделение – палестинците-араби представляват мнозинство. Те са регионална група, част от арабския етнос, подобно на македонците, тракийците, шопите и добружданците (като част от българския етнос). Въпреки това хашемитската власт от десетилетия успява да неутрализира всякакви опити на мнозинството да влезе във властта.

Черния Септември

През 1947 година ООН разделя британска Палестина на две части – арабска и еврейска. Още в първите часове след обявяването на независимостта си, Израел е нападнат от Египет, Йордания, Сирия, Ливан, Саудитска Арабия, Ирак и Йемен. В резултат от войната Йордания пленява (и по-късно анексира) Западния Бряг (а Египет – ивицата Газа). През 1967 Йордания, Египет, Сирия и Ирак започват т.нар. Шестдневна Война срещу Израел, която завършва с пълен провал на арабската инициатива. Ивицата Газа и Западния Бряг идват под израелски контрол. Но много преди това Ясер Арафат оглавява федерацията от разнообразни групировки, целящи да върнат Палестина (по това време оспорваните днес З.Бряг и Газа са под арабски контрол). След 1967 целите на ООП (Организация за Освобождение на Палестина) се преориентират към превзетите от Израел територии през 1967. ООП намира новия си център в Йордания, но през 1970 ООП де-факто обявява война на фашисткото (според тях) правителство на Йордания и се опитва да наложи палестинска власт в държавата (с палестинско мнозинство). Периодът е известен като „Черния Септември”, а в него инициативата идва не толкова от социалистическо-националистическата фракция на Ясер Арафат, колкото от комунистическите групировки като Народния Фронт за Освобождение на Палестина (също част от ООП). В конфликта се намесва и Сирия с подкрепа за ООП – стотици сирийски танкове навлизат в Йордания, чиято армия претърпява множество загуби. Чак след мълчаливата подкрепа на Израел (поискана от Йордания чрез САЩ) Сирия се изтегля, а страната успява да изгони ООП в Ливан. В следствие на сраженията умират между 2,000 и 25,000 души (различните източници говорят за различен брой жертви). За сравнение – по-малко палестинци и евреи общо са умрели от създаването на Израел до ден днешен във всичките войни и конфликти, отколкото за няколко месеца в Йордания. Но отново това е тема, която рядко намира мястото си в общественото пространство и незаинтересованите читатели/зрители така и не научават за това.

6 коментара

 1. Здравей, току що попаднах на този блог и това беше първата статия, която прочетох. Определено ще разгледам всички неща, които са качени в сайта, защото темите, които са засегнати ми харесват.
  А относно тази статията: наистина ли са толкова големи заплатите в Израел? Също, наистина научих интересни нови факти относно проблемите в Йордания с палестинците.
  Поздрави, определено ще следя нещата тук!

  • Еми, това е средното положение – на едни места съм чел 2000 долара на месец средно, на други изчисляват по 25,000 долара на година (почти същото). Това съвпада и със собствените ми наблюдения – стандарта е доста висок (спрямо нашия).

 2. Интересен разказ, но би ли посочил източника на следното твърдение “следствие на сраженията умират 25,000 души“.
  Казваш го толкова убедено, въпреки че според различните източници, с които съм запозната цифрата варира от 2 000 до 25 000.

  Относно сравнението между палестинците в Израел и Ливан, мисля, че трябва да се отбележи, че първите са коренни жители на страната, в която се намират и имат гражданство, а вторите са бежанци и живеят в бежански лагери на ООН. Доколкото съм запозната Ливан не е член на Конвенцията за защита на бежанците, но това разбира се не оправдава отношението им към палестинците.

  • Приемам критиката, ще коригирам.
   Колкото до Ливан – добре, но бежанци са били дядовците и бабите им. За да си бежанец трябва да си бягал отнякъде, третото и четвъртото поколение палестинци в Ливан не са бягали от нищо. И целия им живот е в Ливан, от същия етнос са и говорят един език хората. Едва ли реално ги интересува кой какво е подписал преди половин век.
   Ти казваш – Ливан не е член тази конвенция? Добре, но сама казваш, че това не е никакво оправдание. Не е ли по-важно как живеят хората, а не дали може или не може да се оправдае (както казваш) мизерията им с някоя конвенция?

   И не мога да разбера защо се наричат бежански „лагери“ (дори от ООН)? Те не са лагери, те са квартали. Или села, градове, но не живеят по палатки и шатри.

 3. […] Тихия палестински проблем – Ливан и Йордания […]

 4. […] Най-известните вземания на заложници част 2 Израелско-арабската война 1948-1949 Тихия палестински проблем – Ливан и Йордания […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: