Израел=апартейд?


В про-палестинската и изобщо про-арабската преса често се сравнява държавата Израел (и арабското й малцинство) с белия апартейд в Южна Африка (и съответно статута на черното мнозинство). За хората, посещавали някога Израел тези твърдения звучат абсурдно. Още по-абсурдно е когато израелски депутати от арабски произход излагат подобни теории от подуима на парламента.

Апартейда в ЮАР

Макар населението на ЮАР да е съставено от едва 10% наследници на бели колониалисти, от 1948 до 1994 властващият режим е налагал несправедливи, недемократични и нехуманни мерки за опазване на господството на бялото малцинство над черното мнозинство. Централно място в идеологията на апартейда заемат расите и разделението между тях. Най-високо е поставена бялата раса, наследниците на холандските и английските колониалисти. След тях са поставени т.нар. цветнокожи – макар тази дума да се използва като обида за небели (африканци, китайци, латиноамериканци и т.н.) в САЩ, в контекста на ЮАР „цветнокожи” се наричат хора от смесен (бял, черен и друг) произход, неотговарящи на другите категории (в този смисъл черните не са цветнокожи). Най-долу, според апартейдската идеология, се намират черните африканци, съставляващи 80% от населението на страната, които страдат най-много и от режима.

Израел и ЮАР

Еврейска раса?

Докато в ЮАР расата е била най-важния разделителен фактор между хората, в израелския контекст „расата” няма никакво значение. 20% от населението на Израел е от арабски произход. Но в исторически план арабите и евреите имат общо – семитски произход. Въпросът дали евреите са религиозна или етническа група е колкото стар, толкова и спорен – на света има бели евреи, черни евреи, евреи-азиатци и т.н. Както и в самия Израел. Над 1,000,000 евреи са прогонени или бягат от арабските и мюсюлмански държави през 20-ти век. Днес голяма част от техните наследници живеят в Израел – около половината еврейско население има един прародител или повече от арабския свят, наричани още „мизрахим” (идващи от Изток). Визуалната разлика между един евреин-мизрах и един израелски арабин често е невъзможна. За разделение на „расите” не може и да става дума.
Освен това в Израел живеят и голям брой черни-евреи (бета-Израел), живяли в Етиопия в продължение на векове. Както във всяка държава и както към всеки етнос има дискриминация и към тях. Има дискриминация и към арабите, и към белите евреи. Както и в САЩ, както и в много европейски държави, включително и България, някои хора са на принципа „всеки срещу всеки и всеки за себе си”.
Повечето бели, живеещи в ЮАР са наследници на колониалисти, дошли от Британската (чиято колония е била ЮАР) и други империи. Абсурдно е обаче да се говори за европейските евреи като колониалисти – това са бежанци, бягали от погромите в царска Русия, Холокоста и подобни. Не са идвали от ничие име, на са сложили ничие знаме. За да се говори за колония трябва да има метрополия (каквато е Англия за ЮАР, Франция за Алжир и т.н.).

Израелските араби

Израелски арабин в армията

В Израел около 20% от населението е от арабски произход, макар това да не е хомогенна група. Около 84% от тях изповядват Исляма, а останалите 16% са почти равно поделени между християните и друзите. Последните, подобно на евреите, са етно-религиозна група, изповядваща своя монотеистична религия и имащи арабския за майчин език. Голяма част (близо 200,000) от мюсюлманското арабско население на Израел се състои от бедуини – арабски номади, спазващи свои собствени традиции. Единственото законово различие между израелските граждани от еврейски и арабски произход е задължението за военна служба – такова има за повечете евреи (без някои религиозни секти), черкезите и арабите друзи, чиито лидери преди десетилетия са настоявали техните дъщери и синове да служат в израелската армия, редом с евреите. В друзската идеология челно място заема лоялността към държавата, в която живеят – друзите в Израел са лоялни израелци, в Сирия – лоялни сирийци, в Ливан – лоялни ливанци. Сред арабите-бедуини има много доброволци.

Арабите, които не ходят в армията, имат 2-3 години преднина пред тези, които служат (евреи, араби-друзи, черкези, бедуини), през които могат да завършат висшето си образование или да почнат работа.

Демократични избори

Израел е демократична държава, в която властта бива избирана от всички граждани. Арабите-израелци не правят изключение – те имат и най-високата избирателна активност. В Южна Африка по времето на апартейда чернокожото население не е имало право на глас.
В Израел нищо не спира арабите да се кандидатират и бъдат избирани на политически постове – 12% от депутатите в парламента са от арабски произход, включително и Хамад Амар, депутат от националистката партия „Израел е наш дом” на Авигдор Либерман. Днес има 4 парламентарно-представени арабски партии, чиито членове често говорят за неровнопоставеност в държавата (макар и от депутатски подиум).

Свобода на словото

Едно от необходимите за демокрацията условия присъства и в Израел – всеки може да каже каквото си поиска, срещу когото си поиска и където си поиска. Малко са държавите по света, в които толкова яростно се защитава свободата на словото и печата. Има цели вестници, телевизии, радиа, блогове и т.н., изключително посветени на анти-израелска дейност. Тяхно право, което държавата гарантира. Има и редица арабски медии, насочени изцяло към малцинството в държавата. Парадоксално е, че противниците на Израел, говорейки за липсата на свобода на словото, най-често цитират именно израелски (по произход, но анти-израелски по нагласа) източници – вестник Аарец, историка Илан Паппе, израелската НПО Бецелем, израелския депутат Мохамед Бараке и др.
Ежегодно, в деня на Независимост, се провеждат демонстрации, в които хора отъждествяват създаването на държавата си с катастрофа (ал-Накба). Този анти-държавен акт е разрешен от държавата, придружен от охрана и т.н. Не е рядкост да се видят и знамената на Фатах, Хамас, Хизбула, ал-Кайда и подобни в центъра на Тел Авив. Израелско знаме в Газа, Дамаск, Техеран или Бейрут не може да се види (освен ако не е запалено).
Чернокожото население в ЮАР не е имало право на глас. Нещо повече – бели граждани на ЮАР, които са се противопостявали на статуквото и репресиите срещу черните също са били репресирани и пращани в затвора.

Арабски език

Арабския език е официален за държавата Израел и се изучава в училищата редом с иврит, както от арабските деца, така и от еврейските. Повечето ТВ имат програми на арабски, а почти всички предавания на иврит имат и арабски субтитри. Има както държавни, така и частни арабски вестници, ТВ и радиа. В училищата еврейските деца изучават арабска история и обратно. В парламента много от депутатите говорят помежду си на арабски. Уличните надписи на почти всички места са на три езика – иврит, арабски и английски.

Бедуините и позитивната дискриминация

Т.нар. позитивна дискриминация (или английското affirmative action) е термин, за първи път използван в САЩ преди повече от половин век в контекста на негърските движения права. В Израел този подход се прилага към бедуините – номадските арабски племена, които поддържат традициите си от векове. Именно за да ги приобщи към модерния начин на живот правителството създава специални квоти за тях в редица университети – ако не успеят да се класират по стандартния начин получават втори шанс. Привилегия, която не се полага на останалите араби, нито пък на евреите. Бедуините са и единствения етнос, който получава преференциални цени на държавно построени имоти (най-вече в пустинята Негев), тъй като голяма част от тези хора живеят в самоделни къщи, направени от подръчни материали насред пясъка.

Палестинските араби в Ливан

Близо 400,000 палестинци се намират в 4-милионен Ливан и макар да живеят там от над 60 години (в следствие на войната 1948-1949, повече информация – Палестинските бежанци – друг поглед), те са третирани като чужденци. Липсата им на права и ливанската национална сигурност са близко свързани. Ефект, който е описан от International Crisis Group като „бомба със закъснител”. На палестинците в Ливан е забранено да работят като лекари, адвокати, да взимат държавнически или административни постове, а до скоро бе забранено да работят като таксиджии и строителни работници. Общо 25 професии са им забранени със закон. Малко от тях получават гражданство, на практика единствено християните, тъй като Ливан е арабската държава с най-голям процент християни, които традиционни имат и голяма сила в политическия живот. Болшинството от палестинците-мюсюлмани обаче са принудени да живеят в определените от държавата лагери/села/квартали. Безработицата сред тях е 2-3 пъти по-висока от тази сред мнозинството. Средния доход на палестинско домакинство в страната е 300$ на месец. При 5-членно семейство това прави по 60$ на месец, докато средната месечна заплата в Ливан е между 500 и 600$ на човек. Статистиката сочи, че палестинците в Ливан получават до 10 пъти по-малко от средното за страната (10% от средното). За сравнение, средната заплата в Израел е 2000$, а средната заплата на израелските араби е 1400$ (според данни на ИЦБ). Което е 70% от средното. Освен това, израелските палестински араби се радват на по-малка детска смъртност, по-дълъг живот, по-висок жизнен стандарт, по-високо и добро образование не само спрямо палестинците в Ливан, но и спрямо всички околни държави. Но въпреки това бедността и отчаянието на палестинците в Ливан рядко намират място в ефира на големите медии.

Абд ал-Мажид Хидр

Абд ал-Мажид Хидр (или Амос Яркони) е национален герой на Израел от арабски произход, служил вярно на родината си през три войни (1948, 1956 и 1967). Удостоен е с едно от най-високите военни отличия в страната. Макар да умира като пенсионирал се военен (и противно на протокола за бивши армейци) е погребан във военно гробище, по искане генерал Рехаваам Зееви, негов близък приятел и ледир на една от националистките партии в Израел. Противно на традицията, ковчегът му е носен от висшестоящи на Хидр – шестима бригадни генерали. На погребението присъства тогавашният президент на Израел, както и редица политически и военни лидери.

Като демократична държава Израел предлага на своето арабско малцинство повече права, отколкото в която и да е друга арабска държава.

3 коментара

 1. Прочетох с интерес изчерпателната и силно изопачена статия. Първата лъжа е за свободата на словото в Израел. Абсолютно е невъзможно да говориш против Израел на територията на Палестинската земя (днешен Израел).

  Другата лъжа е за свободното развяване на палестински знамена. Това е абсолютно невярно.
  Преди около 2 години Локо (СФ) игра мач в ЕКТ срещу отбора на Апоел (Бней Йехуда). Исках да вкарам палестинско знаме на стадиона и не само, че не ми беше разрешено ами знамето ми беше иззето. Нали се сещате, че говоря за мач в София! Какво ли щеше да стане ако бях опитал да вкарам същото знаме на стадиона в Бней Йехуда!?

  Имам един приятел който се казва Самир. Баща му е от арабски произход. Живее в Нотингам откъдето се познава с един евреин Шломи. Решил да му отиде на гости в „демократичен“ Израел. На летището в Тел Авив го разсъблекли чисто гол и му взели натривки за експлозиви. След като остановили, че няма и следа от барут поискали тел. на неговия приятел за да се уверят, че отива на гости на евреин… Толкоз за демокрацията.

  Относно магазините и надписите в магазините – това което твърдиш показва само едно или никога не си бил в Израел и пишеш лъжи които са ти ги втълпявали, или си произраелски конспиратор. Всички надписи в магазините собственост на евреи са на иврит и руски. Само в магазините които се държат от араби има надписи на арабски и английски. Между впрочем само ЗАКОННИТЕ собственици на тези земи (арабите) говорят на арабски и иврит и английски, както и хибру. Евреите говорят изключително и само на иврит и руски.

  Палестинските деца са избивани нон – стоп от еврейски войници. Избиването на невинни е ежедневие. Самият факт, че до преди сто години 97% от населението са били араби а само 3% евреи а в днешни дни арабското население е 20% говори за истински геноцид който се извършва.

  За финал съм си оставил нелепото и смешно твърдение, че палестинците живеят най – добре в палестинската земя открадната от евреите и контролирана от тях. Лично аз мога да дам за пример Йордания където палестинците живеят повече от добре и са собственици на малък, среден и забележете едър бизнес. Там почти 100% от палестинците са получили гражданство. За никой не е тайна, че египетското и ливанското правителство бяха про еврейски и затова отхвърляха всячески палестинците. След „арабската пролет“ Египет отвори границите си и позитивното отношение към палестинския народ (който винаги е имал подкрепата на местното население), се вижда осезаемо.

  • Уоу, колко интересни (=странни) твърдения, събрани на едно място. Да почнем едно по едно :

   „…Първата лъжа е за свободата на словото в Израел. Абсолютно е невъзможно да говориш против Израел на територията на Палестинската земя (днешен Израел)….“

   Значи, в Израел не можеш да говориш против Израел!?
   Я да видим – Илан Папе е израелски гражданин (евреин), университетски преподавател, който си уплътнява почти 100% времето в говорене против Израел. По принцип няма лошо, затова е свободата на словото. Да видим друго :
   http://www.haaretz.com/ – голям израелски вестник, откровенно левичарски, който почти винаги (на политически теми) заема анти-израелска позиция, осъжда всеки прокаран закон и практика и т.н.
   Забележи, нарочно давам пример с „мейнстрийм“ издания, а не със стотиците арабски вестници, телевизии и списания, чиято анти-израелска нагласа е рядко под въпрос.
   Още – http://www.btselem.org – израелска по произход, но анти-израелска като позиции организация, известна на всеки, който си има елементарна представа от това.
   Още анти-израелски сайтове и активисти, и всякакви левичарски линкове :
   http://josephdana.com/
   http://www.adalah.org/
   Горното е написано за 5мин, ако си беше направил труда и ти да го потърсиш нямаше да пишеш подобни смешки.

   „….Другата лъжа е за свободното развяване на палестински знамена. Това е абсолютно невярно….“

   Има една поговорка – една снимка струва хиляда думи. Допълнение – един видеоклип струва хиляда снимки. Е, ето текст, снимки и видео на палестински знамена в центъра на Тел Авив-Яфо :
   http://www.youtube.com/watch?v=gi7CEuW85U4 – видео
   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4068464,00.html – текст и снимки
   Деня на Накба бива почитан в много израелски градове ежегодно. Да наричаш съществуването на държавата, в която живееш и чийто гражданин си неправилно, гадно, незаконно и т.н. си е анти-държавно. Има винаги полицейски кордон/охрана, последната година в Тел Авив нямаше проблеми, всичко мина мирно и спокойно.

   „…Преди около 2 години Локо (СФ) игра мач в ЕКТ срещу отбора на Апоел (Бней Йехуда). Исках да вкарам палестинско знаме на стадиона и не само, че не ми беше разрешено ами знамето ми беше иззето. Нали се сещате, че говоря за мач в София! Какво ли щеше да стане ако бях опитал да вкарам същото знаме на стадиона в Бней Йехуда!?…“

   Това щеше да е изключително полезна история, ако говорихме за България (или дългата ръка на Мосад стига до българските стадиони). Кой български полицай какво не ти е разрешил да внесеш на футболен мач не ме интересува особоно.

   „….откъдето се познава с един евреин Шломи. Решил да му отиде на гости в “демократичен” Израел. На летището в Тел Авив го разсъблекли чисто гол и му взели натривки за експлозиви. След като остановили, че няма и следа от барут поискали тел. на неговия приятел за да се уверят, че отива на гости на евреин… Толкоз за демокрацията….“

   Да, нарича се aiport-secutiry. Мен също ме държат с часове, ровят ти и из чорапите и не само натривки са ми правили, ами и с йонен-скенер търсят микрочастици от експлозиви, наркотици и радиоактивни в-ва. Това за всеки един човек, минал през летището. И, да, арабите ги претърсват по-щателно, по същата причина, поради която в България претърсват по-щателно циганите ако на някоя жена и бъде задигната чантата.

   „…Относно магазините и надписите в магазините – това което твърдиш показва само едно или никога не си бил в Израел и пишеш лъжи които са ти ги втълпявали, или си произраелски конспиратор. Всички надписи в магазините собственост на евреи са на иврит и руски. Само в магазините които се държат от араби има надписи на арабски и английски. Между впрочем само ЗАКОННИТЕ собственици на тези земи (арабите) говорят на арабски и иврит и английски, както и хибру. Евреите говорят изключително и само на иврит и руски….“

   Личните квалификации си ги задръж за себе си. :)
   В период от 15 години съм били десетина пъти, смея да твърдя, че се оправях доста добре – говоря много добре английски, а на иврит знам 5 думи на кръст. Наистина в руските квартали има много надписи само на руски (без иврит, без арабски, без английски), това е друга тема. „Хибру“ на български нищо не означава, казва се „иврит“. Евреите говорят само иврит и руски? :) Странна работа, аз си мислех, че само ~20% от евреите говорят руски, но пък почти не съм срещал човек на улицата, който да не говори английски.
   В израелските арабски магазини (в които, да разбирам, не си стъпвал) има различни надписи – задължително арабски, понякога английски, рядко иврит (ако е в арабски квартал – никакъв шанс).

   „….Палестинските деца са избивани нон – стоп от еврейски войници. Избиването на невинни е ежедневие. Самият факт, че до преди сто години 97% от населението са били араби а само 3% евреи а в днешни дни арабското население е 20% говори за истински геноцид който се извършва…“

   Като повечето прохождащи в тази тематика бъркаш две основни неща – населението на територията на Британска Палестина и арабското население в Израел (различна география). И въпреки това – ако допреди сто години са били 400,000, днес са 5-6 милиона. Това са арабите, живеещи в Израел, Западния бряг, Ивицата Газа и целия Йерусалим. Високата им раждаемост (според региона и религията арабките раждат средно между 3 и 6 деца) броят им се удвоява на всеки 15-20 години. Статистика, не спори с математиката.

   „…За финал съм си оставил нелепото и смешно твърдение, че палестинците живеят най – добре в палестинската земя открадната от евреите и контролирана от тях. Лично аз мога да дам за пример Йордания където палестинците живеят повече от добре и са собственици на малък, среден и забележете едър бизнес. Там почти 100% от палестинците са получили гражданство….“

   Само за един месец през 1970г в Йордания, при сблъсъци между палестински фракции и държавни войски, умират повече палестинци, отколкото са умрели в израелско-палестинския конфликт за половин век. Става дума за Черният Септември, в който се намесва и Сирия, за капак. Имат гражданство казваш? Имат, да. Имат бизнес, казваш? Имат, да. Я сега сравни среден доход, образование, здравеопазване и т.н. на израелските араби и палестинските йорданци. :) Има израелски-араби милионери, собственици на футболни отбори, фабрики за бира, търговски центрове, строителни компании, транспортни фирми и т.н.

   „…За никой не е тайна, че египетското и ливанското правителство бяха про еврейски и затова отхвърляха всячески палестинците. След “арабската пролет” Египет отвори границите си и позитивното отношение към палестинския народ (който винаги е имал подкрепата на местното население), се вижда осезаемо….“

   Ливанското правителство е про-израелско? Ливан, ако не знаеш, няма дипломатически отношения с Израел и от 70 години има я война, я сблъсъци по границата почти ежегодно. А ако не знаеш в момента ливанското правителство се оглавява от Хизбула (съвсем официално, партийното им крило) – и те ли са част от Мосад или нещо такова? :)
   Палестинците в Ливан са там от 70г, нямат гражданство, нямат право да работят сума ти професии, получават стотинки спрямо братята си в Израел и т.н.

   Ако пожелаеш да напишеш още един коментар ще си добре дошъл. В спора се ражда истината, както се казва. Но като предупреждение – без лични квалификации и нападки, без обидни (на расова, етническа и религиозна основа) нападки, на културен български език. Също, интересуват ме само информативни коментари, какво си правил на български футболни мачове, на твоя приятел на чичо му стринката какво ти е казвала – все неща, които слабо ме вълнуват.

   Също така – добре е твоите твърдения да бъдат подкрепени с нещо (различно от „така знам“, „това не е вярно защото не е вярно“ или подобни) – я линк, я цитат от историческа книга, доклад и т.н. Иначе личното ти мнение, предвид че е нямаш собствени впечатления, няма голяма тежест.

  • Скъпи Уалид! Още от името ти разбирам , че си арабин или дете от смесен брак, което се възползва от гостопримеството на нашата страна!
   1.Не само в Тел Авив, но особенно в северен Израел е пълно с магазини , чийто табели са на арабски. Виждал съм и такива, които са само на арабски, без еквивалент на иврит. ЛИЧНО!
   2.Авторът на статията дава за пример ЛИВАН, а ти казваш, че примерът му не е точен и се аргументираш с ЙОРДАНИЯ!
   3.Бил съм в Палестинската, автономия, Израел и Йордания и мога да ти кажа , че хората в Йордания живеят като скотове. Свободните йорданци мизеруват на фона на “поробените“си братя от западния бряг на р.Йордан.
   4.Засилените проверки по летищата са естествено нещо, особено за страна, която перманентно е заплашена от “борци за свобода“, копнеещи да се самовзривят до бременни жени и старци.За справка-липсата на подобни мерки в Бургас видяхме докъде доведе.
   5.Пропусна да коментираш факта, че в израелския кнесет има арабски депутати, които даже отричат правото на съществувание на държавата в чийто парламент са избрани. Пропусна да коментираш, че арабите в Израел(над 16% от израелските граждани) получават социални помощи, политически права и пр. немислими за съседните страни.
   6.Като говорим за малцинства в Близкия изток , интересно е дакажеш какво става с коптите в демократичен и в миналото недемократичен Египет. Те на какви права се радват в условията на ислямска демокрация!?Май могат само да завиждат на арабското малцинство в Израел относно социалните му придобивки и политическите права.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: