Самоотбрана с газов пистолет


През последните 5-10 години в България газовите (газ-сигнални) пистолети и револвери станаха изключително попупярни – и за самоотбрана, и за развеселяване. Стотици хиляди български граждани решиха да доверят живота и сигурността си на тези оръжия, но невинаги правят правилния избор при покупката или са наясно с начините на употреба и ефекта им.

Виж също

Избор на газов пистолет

Видео наръчник и конструкция на газов пистолет Екол-Волтран Джакал Дуал

КАКВО Е ГАЗОВИЯ ПИСТОЛЕТ?

Газовия пистолет или револвер е най-често реплика на съществуващ боен модел и са почти неразличими от оригинала, освен при по-близък поглед. Допреди няколко години като „газово“ оръжие според закона се разбираше оръжие с „газова“ цев. Тоест цев, която е констриурана така, че да не може да издържи на налягането на изтрелян боен патрон и целенасочено произвеждана от нискокачествена (и евтина) стомана. Бойни пистолети (най-вече от Русия) се внасяха в България с газова цел и продаваха се като газово оръжие. Според новия закон цевта не е определяща за пистолета и не само от нея зависи дали той ще попадне под класификацията боен или газов. Цялостната конструкция на днешните газови пистолети (продавани в България)  не позволява изстрелването на боен патрон. Режимът на газовите оръжия в България е регистрационен, а на бойните – разрешителен и изключително стриктен. Незаконната продажба на оръжие е извън тази тема, а всички приказки за „преправяне” на турско парче желязо за 50лв в боен пистолет са несъстоятелни. По закон всяка от частите, необходима за произвеждане на изстрел (в което се изключват мерника, мушката, чирените и подобни) трябва да е негодна за употреба с боен патрон. Ако е възможно газов пистолет да се преработи в боен, то по българския закон той не е изобщо газов. Изключения има – възможно е преправянето и на най-евтиния турски пистолет за стрелба с патрони с куршум (не газ), но става дума за гумени топчета (различно от стоп-топчета, различно от гумени куршуми) като тези, продавани от турската фирма Озкурсан (виж повече), или такива с „вградена“ сачма, но това са боеприпаси с кинетична енергия между 30 и 60Дж. Макар по законовата дефиниция да са бойни, не са пълноправни такива.

.

ВИДОВЕ ПАТРОНИ

Газовите оръжия могат да използват основно два типа патрони :

ХАЛОСТНИ ПАТРОНИ – пресъздават звука и осветителния ефект от бойните патрони, но нямат куршум/проектил. Имат от 20 до 40см дулен пламък. С тяхна помощ се изстрелват обаче ракети (сигнални или увеселителни) и стоп-топчета (виж долу). Най-евтините халостни патрони на българския пазар са тези на турската марка Озкурсан (Ozkursan) – от 18 до 25 стотинки за един брой 9мм (в България 8мм оръжия не са популярни). Халостните патрони на италианската марка Фиочи (Fiocchi) или немската Умарекс (Umarex) са между 50 и 60 стотинки. Разликите между турските и западноевропейските халостни патрони са няколко. По-качествената изработка гарантира по-малко засечки, което е от изключителна важност в критичен момент. Точна статистика не съществува – всичко зависи от използваното оръжие, начин на употреба, поддръжката и почистването на оръжието. Но опитът показва, че съотношението между надеждността (брой засечки на 1000 изстрела) при турските и западните патрони e много по-ниско от съотношението между цената – турските притежават много по-добър коефициент цена-качество. Ако оръжието се използва за развлечение и изстрелване на ракети, то турските са за предпочитане. Ако пистолетът се използва по предназначение (за самоотбрана), то е разумно човек да купи най-качественото. Предполага се, че ако бъде използвано за защита, то оръжието ще бъде използвано изключително рядко, а засечка в критичен момент може да се окаже фатална. Разлика между евтините и скъпите халостни патрони е и нагарът, който оставят по пистолета – като правило евтините, турски патрони замърсяват и амортизират повече оръжието и се изисква по-често почистване.
За сметка на това не са малко случаите, в които стрелбата с уж по-качествените Фиочи дава изненадващи резултати – откъснали се парчета пластмаса задръстват патроника, следващия патрон не може да влезе напълно и се получава засечка. Немските (а и сръбските) патрони като цяло се славят за най-качествени от предлаганите на родния пазар.

Изстрел с Екол-Волтран Джакал Дуал (копие на Берета 92); използвани патрони – 9мм Фиочи.

ГАЗОВИ ПАТРОНИ – също като халостните патрони, газовите възпроизвеждат звука и осветителния ефект на бойните патрони. От оръжието излиза облак с раздразнителен газ на разстояние 1-2м, след което газът губи скоростта си. Най-често в патроните се използва :

  • хлорацетофенон (CN газ) – C6H5COCH2Cl
  • нонивамид – C17H27NO3 (т.нар. „пипер”), различава се от другите патрони със силното си въздействие и върху животни
  • хлорбензалмалонилнитрил (CS газ) – C10H5Cl N2

Газовите патрони причиняват обилно сълзене на очите, запушване на носа, затруднено дишане, зачервяване и силно раздразнение на лицето, остра болка ако попадне на езика или в устата на нападателя, замъглено зрение и др. Но ефекта зависи силно от физиологията на нападателя, здравословното му състояние (най-вече наличие на алергии или проблеми с дишането), от климатичните условия, разстоянието от дулото на пистолета и количеството газ, което попада върху лицето и тялото му. В България се предлагат газови патрони на различни марки, като цената за един 9мм патрон варира от 0.90лв до 1.50лв. Различават се по качеството на изработката (надеждност), типа на веществото и количественото му съдържание. Патрони с по-мощен барутен заряд разпръскват газът на по-голямо разстояние за по-кратко време, но се счита, че прагът на ефективно действие е около 2 метра, след което газът губи скоростта си и се разрежда твърде много с въздуха.

.

ИЗБОР НА ОРЪЖИЕ

(виж повече в Избор на газов пистолет)
На българския пазар се предлагат стотици модели на всевъзможни марки. Предлагат се пистолети, револвери, картечни пистолети, пушки (с дължина до 1 метър!) и др. Последните две групи са предназначени единствено за развлечение поради непрактичните си размери. Могат да се използват и в заснемането на филми и реклами. Някои от предлаганите марки са Байкал (Русия), Бруни (Италия), Блоу (Турция), Екол-Волтран (Турция), Умарекс (Германия) и Валтер (Германия). Предлагат се точни реплики на почти всички известни модели и марки оръжия. Ако оръжието се ползва единствено за самоотбрана има няколко основни характеристики, чрез които трябва да се направи избора на оръжие – тегло, дължина, габаритни размери и качество на изработката. Вместимостта на пълнителя, наличието на мерник и мушка, наличието на автоматичен режим на стрелбата, релси за монтиране на лазерен мерник, фенер и др. са безсмислени екстри за самоотбраната и се предлагат заради ефектността (не ефективността) си. Цената също е важен фактор, поради което най-разумно от гледна точка на самозащитата е да се купи евтин турски пистолет на марките Екол-Волтран, Блоу или Зораки (безспорно най-качествените от турските фирми), чиято цена е от 25 до 100лв. Т.нар. дамски пистолети на турските марки включват моделите Волга (Екол-Волтран), Туна (Екол-Волтран), Блоу Мини (Блоу), револвера мод. 38 (Блоу) и най-вече М906 на Зораки – един от най-успешните модели на българския пазар, сравнително евтин, добра изработка, компактен.
Оръжията от този клас и ценови диапазон се характеризират с малка маса (400-500гр), малка дължина (120-125мм за пистолетите и около 150мм за револверите), малка вместимост на пълнителя (5+1 и 5 за револверите). Могат да се носят дори в малък джоб на панталони, суичер или яке. Поради малките си размери и тегло са изключително удобни за носене, бързо вадене и откриване на огън. Револверите (като цяло) имат предимство пред пистолетите от гледна точка на надеждност – револверът е изключителна проста конструкция. Моделите с единично действие на спусъка (познати от класическите уестърн-филми) днес не се използват (с някои екзотични изключения като Ekol Arda), а тези с двойно действие предлагат бързо използване след вадене с ниска вероятност от нежелан изстрел. Няма нужда от вкарване на патрон в цевта или махане на предпазител. Засечките при тях са истинска рядкост, а и дори и да има повторното натискане на спусъка завърта просто барабана още веднъж (при пистолетите е по-голям проблем). Поради формата си обаче те са малко по-трудни за вадене и съществува опасност да се закачат. При носене на пистолет е опасно той да бъде зареден (с патрон в цевта и приведено назад чукче/петле) – усилието за дърпане на спусъка е изключително малко и съществува опасност от нежелан изстрел. Може да селекторът на стрелбата да е в режим на предпазител, но това увеличава времето за възпроизвеждане на изстрел, а на тъмно е трудно селекторът да бъде намерен и завъртян бързо (зависи от модела и конструктивното изпълнение). При бойните пистолети това е решено с наличието на т.нар. мускулен предпазител, който се изключва при хващане на ръкохватката. В България се предлагат газови пистолети с подобен предпазител, като например новият на пазара Зораки 917Б (почти изцяло копие на Глок 17). Оръжието може да се носи и без патрон в цевта – при това положение е невъзможно случайното прозвеждане на изстрел, но отново се увеличава времето за използване, но зависи пак от модела. Най-разумното при носенето на пистолет е да бъде вкаран патрон в цевта, но чукчето да бъде свалено – задържа се с пръст, натиска се спусъка и плавно се привежда напред. При това положение дърпането на спусъка не прави нищо. Привеждането на петлето се прави сравнително бързо. От психологическа гледна точка сплашващия им ефект е малък, но се предполага, че едно оръжие се вади за да се използва, което не оставя време на нападателя да го разгледа. Сред по-големите образци са копия на популярните бойни Валтер П22 и П99, Зиг-Зауер П226 и П228, Берета 92, Глок 17, Дезърт Ийгъл, Смит&Уесън Чийф Спешъл, Колт модел 1911 и др.

НАЧИНИ ЗА САМООТБРАНА

(виж повече в Избор на газов пистолет)
Газовият пистолет може да бъде използван за самоотрбана по 4(5) основни начиниа.

С халостни патрони може единствено да се сплаши нападателя и това да послужи като зов за помощ. От много близко разстояние (10-20см) изстрел в лицето на нападателя може да доведе до силни изгаряния, поражения в очите и дори ослепяване. Изстрел, докато дулото е допряно до (открита) част от тялото на нападателя може да доведе до силни изгаряния, рани, замърсяване на кръвта, а в някои много редки случаи и смърт.

С газов патрон съществува възможност газът да попадне на лицето на отбраняващия се ако става дума за закрито пространство или има насрещен вятър.

Един от вариантите е използването на т.нар. flash-defence патрони, които са халостни патрони, но с много по-голям дулен пламък (около 1м). С тях е възможно да се причинят същите изгаряния и поражения като при обикновените патрони, но от по-голяма дистанция.

Четвъртия начин е и единствения незаконен – да се използват т.нар. стоп-топчета. Това са гумени топчета, които се слагат в специална муфа, наречена стоп-муфа, която се завинтва на дулото на пистолета на резбата, която имат повечето газ-сигнални оръжия. Стоп-муфата се слага аналогично на ракетната муфа, с която се изстрелват фойерверки. Стоп топчето работи на следни принцип – когато се изстреля халостни патрон се създава високо налягане в цевта. Горещите изгорели газове излизат с висока скорост от цевта. Заразлика от ракетната муфа, стоп-муфата няма изрязани части, стените са плътни. По този начин стоп-топчето е единственото нещо, което пречи на газовете да излязат. Принципа на действие става сходен с този на предполънещите се оръжие, които излизат от употреба още 19-ти век. Според българското законодателство е незаконен (за повече инфо виж Видео наръчник и конструкция на газов пистолет Екол-Волтран Джакал Дуал) и повечето магазини не го продават. В София трудно може да бъде намерена муфа, топчета се предлагат в няколко магазина (това не се рекламира в сайтовете им). Може да бъде поръчан по пощата от оръжейни магазини в други български градове или да бъде поръчан при стругар.

Възможно е и да се използват 9мм оловни сачми. За въздушно оръжие се използват 4.5 или 5.5мм сачми, но редица фирми предлагат 9мм, които могат да се сложат отпред в цевта на оръжието. За тази цел е нужно да се изпили вътрешността на цевта, което прави пистолета незаконен (според българският Закон за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите).

.

НАПАДАТЕЛЯТ

Ефектът на газовото оръжие зависи изключително много от физиката, физиологията и състоянието на нападателя. От значение са много характеристики на противника :

  • здравословно състояние – наличие на алергии, проблеми с дишането и зрението, чувствителна кожа.
  • физика – стоп-топчетата и сачмите имат по-ниско въздействие върху мускулести и едри нападатели.
  • наличие на алкохол или наркотици в кръвта – при различните хора алкохолът и различните наркотици имат различно проявление. Те могат да действат успокояващо, да предизвикат агресия, уплаха, увереност.
  • психологическа нагласа – действието на газовите патрони и стоп-топчетата зависи от психологическата нагласа на нападателя, както и причината той да напада. Противникът ви може да е агресивно настроен човек, под въздействието на алкохол, който не цели да ви ограби, а единствено да предизвика конфронтация. Нападателят може да е рецидивист-обирджия и да е по-издържлив психологически на нападение. Ако става дума за „начинаещ” обирджия, то актът на нападение (отстрана на жертвата) ще има голям психологически ефект и най-вероятно ще изплаши нападателя, карайки го да избяга.
  • климатичните условия – при силен насрещен вятър газът вероятно ще порази и защитаващият се.
  • Особености на околната среда – от една страна околната среда оказва влияние върху физическото действие на газа. При закрити помещения или в кола газът ще има почти същото въздействие върху нападателят, каквото ще има и върху защитаващият се.
  • Местоположение на нападението – един от ефектите на газовите и халостните патрони е звуковият, който служи като своеобразен зов за помощ. В централни и населени места това важи с много по-голяма сила, отколкото в планината, на плажа, в гората и т.н. Вероятността някой да ви чуе в гората е ниска, поради което нападателят ще е по-уверен и по-устойчив психологически на изстрела.

.
Екол-Волтран, модел Джакал Дуал, 9мм

..

Категория „Газови оръжия“ в Милитеро

18 коментара

  1. Газовите пистолети стават повече за развлечение отколкото за самозащита но това е мое мнение. Може би щяха да са добър вариянт за самозащита с онези забранените патрони с топченцето отгоре. Бях чувал за тези патрони, че пробиват 1-2мм ламарина но доколко това е вярно незная.

    • Според мен могат да се използват, но трябва човек добре да знае как. Ако става дума за жена насред нищото – по-добре да изгуби един телефон и 50-100лв….мое мнение.
      Иначе за кои говориш? Това, което казваш не го бях чувал. Газовия пистолет се превръща в боен според нашите закони в такъв случай.

      • „Ако става дума за жена насред нищото – по-добре да изгуби един телефон и 50-100лв….мое мнение.“
        Хубаво мнение, съгласен съм с него – един-два телефона и 50-100 лева не са голяма загуба, обаче има едно голямо НО, откъде нападнатата жена да е сигурна, че нападателите ще се ограничат само с грабеж и няма зверски да я изнасилят и убият (за да няма свидетели). Кроткото овче поведение на жертвата разпалва агресивноста на нападателя, кара го да се чувства „всемогъщ“.

      • За съжаление няма правилен отговор. Кроткото поведение може да предизвика полярни реакция у различните нападатели. Естествено, логично е сама жена изобщо да не се разхожда „насред нищото“, където никой не би и у чул този изстрел.

  2. Много по-лесно е от топчето или там каквото и да е да си преправиш халостните патрони на един вид бойни като им вкараш съчма.Най-добрия вариант е стоманена съчма с диаметър около 4.5 мм и наистина дубчи ламарина но това е изключително опасно особено ако ползваш турски пистолети и боеприпаси.За подобно преправяне е най-добре да се ползва револвер и халостни патрони но в патрона се слагат много на брой съчми и то много много по малки от тези които съм споменал по-горе даже това което си спомням навремето се продаваха такива боеприпаси съвсем законно и самите те бяха маркирани с червено и бяха немско производство специално за газово оръжие.Но моето мнение е ако искате наистина и имате нужда от оръжие по-добре искарайте нужните курсове и си вземете истински боен пистолет тъй като в момента всеки преправен пистолет е незаконен и самото преправяне отнема време докато го нагласите така че да ви е верен и да не ви създава проблеми като засичане и много много други.

    • Това е много лоша идея. Газовите оръжия имат преграда в самара цев, при стрелба с каквото и да е освен газ ще те пръсне в най слабата част. освен ако сачмата не е сложена в предната част на цевта. НЕ-ДАВАЙТЕ Глупави идеи някои може да пострада.

      • Захара, за съжаление 90% вярват в митове и легенд „един приятел ми каза“ или „над кв. Люлин не важат законите на физиката“.

    • pi4 nau4i kakvo sud gazoviq pistolet otprede stopera 6ti preebe vsqkakva strelba togava govori

  3. […] Виж също : Избор на газов пистолет Видео наръчник и конструкция на газов пистолет Екол-Волтран Джакал Дуал Самоотбрана с газов пистолет […]

  4. здравейте , иакам да споделя с вас по повод модификация на газово оръжие-Може да се преправя газов на боен , но не е за предпочитане , дори е опасно и то мног не се знае дали ще издържи набитата цев ( слагат се в повечето случаи цев от пистолет МАКАРОВ или ТТ ) по безопасно е ако се модифицира самиат патрон (халостен) със сачма 4,5 оловна или както казват ловзите сачма две нули, лично аз сам пробвал не веднъж и имам много добри впечатления от пробивната сила и разтоянието на истрела ( ламаринен капак на тенджера на 15 метра ) с пистолет ZORAKI 914.

    • Така е, аз съм го описал това не много подробно по-горе. Да, може да се преправи за змийски или някои маломощни, по законова дефиниция ще е бойно оръжие, но реално – кофти имитация, с която има по-голяма вероятност да си отнесеш сам ръката. Да се преправи желязцето за 30-40лв на бойно, така че да е абсолютно равностойно на едно истинско бойно – абсолютно невъзможно. В България няма законова дефиниция за травматично оръжие (поради които специализираните такива са рядкост, водят се бойни по закон), но с такива нелегални преработки може да се достигнат някакви минимални мощности. НКЕ до 100Дж, вероятно, 500-те Дж на един средностатистически 9х19 – трудно. :)

    • kak se praviat patronite za tozi pi6tov imam sa6tiia niakoi be6e pisal 4e moge da streliat s ruski stop patroni

  5. Как така стоп патроните /гумените топчета/ са незаконни?
    Продават се навсякъде и не съм чул никой да е осъден за притежание или употреба на такива.

    • Ами, въпросът е спорен. Допреди година-две не се намираше по софийските магазини, предлагаха го няколко други в страната. Сега се срещат на места. Какъв е проблемът – сами по себе си трите неща не са незаконни. ГСО-то, ако е регистрирано, е законно. Муфата е парче желязо с резба. Топчето е парче гума. Сглобената комбинация от трите е спорно дали по закон няма да се води огнестрелно оръжие (под действието на барутна сила се изстрелва „куршум или снаряд“, което в практиката се тълкува като „куршум или какъвто и да е проектил“).

  6. Към автора на статията,вие с тази статия сте изкарали едва ли не газовия пистолет детска играчка!!! Виждал съм как действа газов пистолет срещу човек и хич не му беше лесно. С тази статия изкарвате едно от най-добрите оръжия за самозащита безнанедежно. Недейте така

  7. ПРЕГРАДАТА В ЦЕВТА НА ГАЗОВИТЕ ПИСТОЛЕТИ СЕ МАХА МНОГО ЛЕСНО,НО ЗА ДА ПРЕПРВИШ ГАЗОВ В БОЕН(КОИТО ДА СТРЕЛЯ С СТОП ПАТРОНИ)СЪЩО НЕ Е МНОГО ТРУДНО ОСОБЕНО ПРИ ПО СТАРИТЕ МОДЕЛИ ,ПРОСТО ТРЯБВА ДОБЪР СТРУГАР И ЦЕВ ОТ ПО – ЗДРАВА СТОМАНА КОЯТО ИЗДЪРЖА НА НАЛЯГАНЕТ, И ТОВА ГО КАЗВАМ ЩОТО САМ ГО ВИЖДАЛ И СТРЕЛЯЛ С ТАКЪВ ПИСТОЛЕТ НО СЕ ПРЕПОРЪЧВА САМО ЗА СТОП ПАТРОНИ.

Вашият коментар